El projecte del Pont atirantat de Cebú, a Filipines, liderat per l’empresa constructora espanyola Acciona, ha estat guardonat amb el premi IABSE 2023 en la categoria de “Innovació en la construcció”. Es tracta d’un guardó comparable al Nobel o a l’Óscar als grans ponts que concedeix l’Associació Internacional de Ponts i Enginyeria Estructural.

El premi va ser recollit pel director de la Unitat Especialitzada de Ponts i Carreteres del Negoci de Construcció de la companyia, Daniel Muñoz, durant la cerimònia celebrada a la ciutat suïssa de Zuric. A més, ha resultat finalista també en la categoria de “Grans ponts viaris i ferroviaris”, sent la primera vegada, a nivell mundial, que un mateix projecte és seleccionat en dues categories.

Un projecte de 650 metres de longitud

El Pont de Cebú, el més llarg de la seva categoria a Filipines, inaugurat en 2022, és un dels projectes d’infraestructures més rellevants del país i obra mestra de l’enginyeria espanyola. El projecte premiat, executat per un consorci liderat per Acciona, amb un 60% de la participació, tenint dos socis locals que sumen una participació del 40%, va consistir en el disseny i construcció d’un pont atirantat de 650 metres de longitud.

La infraestructura connecta la ciutat de Cebú –el centre econòmic i mercantil més important de Filipines després de la seva capital, Manila– amb l’illa de Mactán, popular destinació turística; compta amb una obertura central de 390 metres de llum entre els pilonos. A més, ha inclòs l’execució d’uns altres aproximadament 3.300 metres linears d’estructures distribuïts en rampes d’aproximació i altres viaductes, així com un tram de calçada sobre terraplè de 5,2 quilòmetres de longitud.

Un repte per a l’enginyeria: sismicitat, climatologia i ubicació

A causa de la complexitat tècnica i logística de la seva construcció, gran part dels treballs s’han desenvolupat utilitzant mitjans propis, dissenyats per Acciona, representant el 85% del pressupost. Durant la fase de construcció del projecte, es van haver de fer front principalment a tres reptes: la gran sismicitat de la zona amb nombrosos terratrèmols, la climatologia on són assidus els tifons i les grans ratxes de vent i la ubicació en la qual es troba un transitat canal de navegació.

En total, es van emprar més de 150.000 metres quadrats de formigó, 31.000 tones d’acer grau 75 i unes 2.000 tones d’acer actiu per als tirants i posteado del pont. La infraestructura ja està en peu amb una obertura central amb 390 metres de llum entre les seves dues piles o pilonos que aconsegueixen, cadascun d’ells, els 145 metres d’elevació, pilotis de fonamentació de 60 metres sota l’aigua i un gàlib de 52 metres d’altura sobre el Canal de navegació. Per a arribar a aconseguir-los, fonamentacions, encepados, formigonades, transport en l’aigua…, totes han estat tasques titàniques de l’enginyeria més avançada. El projecte va comptar, a més, amb un protagonista clau en la construcció dels accessos al pont principal: un llançador de bigues dissenyat i produït per l’empresa espanyola, un innovador sistema de cremallera i roda dentada, un disseny que és un referent en el sector.

Gestió del trànsit i generació d’ocupació

Amb l’obertura a la circulació s’ha aconseguit la descongestió de les vies d’accés a Mactán. Un total de 8,5 quilòmetres d’autopista de dos carrils en cada direcció que proporcionen una alternativa al trànsit de la ciutat i per la qual es calcula que circulen al voltant de 50.000 cotxes diàriament.

En les tasques de construcció, s’ha format en treballs especialitzats a personal del país i creat més de 2.500 llocs de treball directes i indirectes per a mà d’obra local. Però molt probablement, el projecte impulsarà les inversions i la indústria de la construcció, la qual cosa suposarà més ocupació per a les comunitats locals i un revulsiu financer extraordinari per a la zona.