La Confederació Nacional de la Construcció (CNC) va anunciar recentment la creació de l’Associació d’Autònoms de la Construcció d’Espanya (CNC Autònoms) que, amb el suport de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA), cerca representar, tutelar i defensar a les 400.000 persones treballadores per compte propi del sector –que suposen el 30% de l’ocupació en el mateix– davant les diferents Administracions Públiques i institucions nacionals, autonòmiques o internacionals.

Rafael Sánchez Alcalá, president de Fadeco Contractistes, la patronal andalusa de la construcció, compaginarà aquest càrrec amb la presidència de la nova entitat, que advocarà per la prevenció de riscos laborals entre les persones acollides al Règim Especial de Treballadors Autònoms. Cal destacar que, al costat de les pimes, aquestes componen el 95% de les empreses del sector. A més, CNC Autònoms recorda que “la construcció aglutina a més del 12% dels autònoms a Espanya, que ja escalen per sobre dels 3,3 milions”.

Entre els principals objectius d’aquest nou organisme està el de facilitar l’adhesió d’els/les treballadors/as per compte propi i les seves persones ocupades, en cas que les tinguin, al pla de pensions del sector de la construcció, integrat en el fons que gestionarà VidaCaixa.

D’altra banda, també persegueix adaptar i integrar en l’àmbit del treball autònom la Formació Professional, una modalitat educativa que precisa d’una gran transformació a Espanya. Des del sector privat s’estima que només per a les persones estudiants d’FP de Grau Mitjà i Superior amb formacions relacionades amb l’Edificació i Obra Civil hi haurà 160.000 oportunitats laborals fins a 2030, en part a causa de l’estímul dels fons NextGenerationEU.

Acord de col·laboració en formació amb la FLC

Per tot això, CNC proposarà un conveni de col·laboració amb la Fundació Laboral de la Construcció (FLC) per a promoure la qualificació les persones treballadores per compte propi en els seus més de 50 centres repartits per Espanya, en els quals també rebrien plans de formació en matèria de prevenció de riscos laborals.

D’altra banda, CNC Autònoms s’integra en la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms, amb la finalitat que les persones sòcies puguin beneficiar-se de les iniciatives que ofereix sobre digitalització dels negocis de la construcció, accés als fons europeus a través del Kit Digital, o adhesió als plans de pensions d’ocupació simplificada per a persones treballadores en règim d’autònoms. A més, se’ls prestarà ajuda orientada a potenciar els seus negocis a través de l’assessorament individualitzat i gratuït en totes aquelles matèries que necessiti, podent fer ús dels convenis i descomptes que LLIGA manté amb diferents empreses.

La signatura de l’acord per al llançament de l’associació va tenir lloc en la seu de CNC a Madrid, on es van reunir els presidents de la Construcció, de CNC Autònoms i de ATA.

El president de l’Associació, Rafael Sánchez Alcalá, va assegurar que “CNC Autònoms és un nou exemple de la important cohesió que existeix en el sector de la construcció a Espanya. Una cohesió tant en l’àmbit empresarial com entre els agents econòmics i socials. Una cohesió i un lideratge representatiu que gira entorn del Conveni General del Sector de la Construcció, que impulsa i recolza un sector modern i avantguardista preocupat per la contínua millora de les condicions de treball de totes les persones que intervenen en la seva cadena de valor, i que està treballant seriosament per atreure al mateix a dones, a joves i als qui busquin una oportunitat laboral, en un context en el qual la construcció a Espanya, de nou, per la seva transversalitat, és motor de l’economia”.

Segons el president de la Construcció (CNC), Pedro Fernández Alén, “els autònoms són un motor per a impulsar l’activitat i la creació d’ocupació en el nostre sector. La nova Associació els representarà i defensarà els seus interessos, perquè el seu treball és determinant per a aconseguir els desafiaments als quals s’enfronta la construcció i aconseguir els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència”.

Per part seva, el president de ATA, Lorenzo Amor, va voler destacar el compromís comú de totes dues organitzacions per a treballar per millorar la situació econòmica i professional de tots els autònoms de la construcció i posar en valor un acord tan important com aquest “hi ha més de 400.000 autònoms en el sector de la construcció, amb el que la posada en marxa de CNC Autònoms serà un pilar clau per a ells. Des de ATA, l’associació més representativa d’autònoms compta amb tot el nostre suport i serveis per a fer més senzill el seu dia a dia”.