El Consell de Ministres va aprovar ahir el procediment que permetrà començar a indemnitzar als milers d’espanyols que han desenvolupat malalties molt greus a conseqüència de la seva exposició durant anys a l’amiant. El reial decret, que arriba tres anys després que es creés per llei el fons que donava dret a aquestes compensacions, estarà en vigor en tres mesos.
Aquest reglament recull que les persones que siguin acreditades com a beneficiaris, o els hereus dels seus drets, rebran en un sol pagament una ajuda d’entre 32.207 i 96.621 euros, segons la gravetat de la malaltia que els hagi causat aquest producte tòxic, normalment pel seu contacte laboral prolongat, però a vegades també per aspiracions en el domicili o a través de la contaminació ambiental.
Es considerarà beneficiaris a tots els que tinguin reconeguda una pensió d’incapacitat permanent derivada de malaltia professional per l’amiant, als quals tinguin dret al cobrament d’indemnització judicial i no l’hagin rebut per complet i als quals no estiguin en els casos anteriors però tinguin diagnosticats tres tipus de càncers (mesotelioma, de pulmó o de laringe) o asbestosi amb repercussió funcional moderada o severa causats pels minerals tòxics.
Els candidats a l’ajuda hauran d’aconseguir en les seves conselleries de Sanitat un certificat del diagnòstic de les citades patologies, després del que podran sol·licitar la compensació a la Tresoreria de l’Institut Nacional de Seguretat Social. Si no els contesten en sis mesos, li ho hauran denegat.
La quantia té com a base la mitjana anual de la pensió d’incapacitat permanent, que es multiplicarà segons la malaltia. L’asbestosi donarà dret a un pagament de 32.207 euros; el càncer de laringe a 48.310; el càncer de pulmó a 64.414; i el mesotelioma a 96.621 euros. Si se sofreixen diverses patologies s’indemnitzarà per la de major gravetat.
Reus és la quarta ciutat de Catalunya amb més cobertes d’amiant pendents de retirada, amb la nova llei que obligarà a la seva eliminació a punt de ser aprovada pel Parlament, ja que aquest mineral suposa una amenaça per a la salut pública.
Segons dades del Col·legi Oficial de l’Arquitectura Tècnica de Tarragona (COATT), la capital del Baix Camp acumula 1.273 cobertes afectades, el doble que Tarragona, amb 634. A nivell català, només Barcelona, Lleida i Sabadell superen aquesta xifra.
Al Camp de Tarragona, darrere de Reus, hi ha municipis com Tortosa (1.141 cobertes), Valls (636) i Riudoms (560). En total, la demarcació acumula prop de 6.000 cobertes amb amiant. L’estudi del COATT, elaborat mitjançant drons, va permetre identificar amb precisió les cobertes afectades, que es concentren principalment en naus industrials, magatzems agrícoles i zones comunitàries d’edificis construïts entre els anys 1950 i 1990, una època en la qual l’ús de fibrociment amb amiant era habitual.